Blogopmaak

Projectmanagement en BRC9

René Bakker • 28 september 2023

Hoe onveilige producten te voorkomen bij aankoop van nieuwe apparatuur en voldoen aan BRC9?

Eén van de onderwerpen die in de BRC9 richtlijn meer aandacht vraagt dan in eerdere versies, is het programma van eisen en de commissioningfase bij de aankoop en ingebruikname van nieuwe apparatuur in een voedingsmiddelenbedrijf. De voedingsindustrie en pharma hebben veel overeenkomsten en leren constant van elkaar. In de pharma is het zogenaamde V-model al jarenlang een veel gebruikt model voor nieuwe apparatuur. Is dit model ook bruikbaar in de voedingsindustrie? Jazeker!


BRC9 eist dat er binnen het vaststellen van het programma van eisen (URS) meer afdelingen betrokken zijn dan enkel de technische projectmanager. De eisen ten aanzien van onder andere productveiligheid, kritische kwaliteits- en proceskenmerken en ontwerp specificatie (hygiënisch ontwerp), dienen vooraf vastgesteld en overeengekomen te worden tussen de verschillende afdelingen, dus ook QA, technische dienst of zelfs de schoonmaker. Als de nieuwe apparatuur uiteindelijk geleverd wordt, dienen deze eisen ook gecheckt en gevalideerd te worden. Dit gebeurt middels een FAT*, installatie, operationele en productie kwalificatiechecks en uiteindelijk een SAT*. Dit klinkt logisch, echter gebeurt dit in de praktijk nog maar zeer sporadisch en niet op een professionele projectmatige wijze. Hierdoor ligt bij het van start gaan van commerciële productie, het niet voldoen aan gestelde eisen op de loer, met verkeerde producten, slechte output en risico op voedselonveiligheid tot gevolg. Met de introductie van BRC9 is het vaststellen van de URS en de gehele commissioning, incl. proces- en productvalaidatie van nieuwe apparatuur verplicht geworden. Grotere bedrijven hebben dit soort projecten uitbesteed aan een projectmanagement afdeling of bureau, echter bij middelgrote en kleine bedrijven komt deze taak vaak bovenop de operationele taken van b.v. technische dienst of inkoper te liggen met alle gevolgen van dien.


Een praktisch model is dan wenselijk en het V-model biedt uitkomst, tenzij pragmatisch geïmplementeerd. Alvorens alle eisen te gaan vastleggen in en URS, is het maken van een impactanalyse essentieel. Hierin bepaalt u welke stappen vanuit het V-model doorlopen moeten worden om te voldoen aan de BRC9 richtlijn. Het lijkt logisch dat nieuwe apparatuur waarin een OPRP of CCP ** een rol speelt, dit model geheel moet worden doorlopen. Is dit ook voor ondersteunende apparatuur nodig bij een HVAC installatie, of het realiseren van een handenwasstraat bij de ingang van een low-care productieruimte?  Stap 1, na het benoemen van een projectdoel, is dus het doorlopen van de impactanalyse. Dit kan veel werk besparen.


Mijn ervaring is dat, hoe eerder in het aankoopproces nagedacht wordt over het vaststellen van eisen en deze ook projectmatig in teamverband benadert, dit hoge onnodige kosten kan voorkomen en uw apparatuur, tijdig en snel operationeel is, tegen de gewenste (voedselveilige) specificaties . Heeft u ondersteuning nodig bij het uitvoeren van een impactanalyse of bij het vaststellen van het programma van eisen of het implementeren van het V-model in uw kwaliteitshandboek, neem dan gerust contact met mij op via rene@rmb-consultancy.nl of op 06-20136745.


* FAT- Factory Acceptance Test en SAT - Site Acceptance Test

** OPRP - Operational Prerequisite Program of basisvoorwaarde programma en CCP - Critical Control Point


#constructingopportunities #OPRP #CCP #HACCP #BRC9 #Vmodel #foodsafety #commissioning #impactanalyse #projectmanagement #food #GMP #quality

door René Bakker 20 december 2024
This is a subtitle for your new post
door René Bakker 28 september 2023
First Edition RMB Classic, wat een feest !
20 januari 2023
Mijn Menukaart voor 2023
door info 28 december 2022
Dreaming about 2024, starts with building in 2023, after looking at 2022. 2022 was a very interesting year. A year which learned me to look for balance between new insights, new encounters, new customers and more possibilities than I could have dreamed on December 31, 2021. A steady growth of the portfolio of RMB Consultancy . Growth in several ways, ways that gave me energy and more new ideas to develop for customers, suppliers and with the people I have worked with this year. I want to thank you all for your trust and believe in the route to our successes. I wish you good spirits for the new year to come and off course a healthy one! Enjoy the holidays and see you soon! 
door René Bakker 2 februari 2021
De officiële overhandiging van het eerste exemplaar van het RMB Consultancy Mood-block. Mede op het idee gebracht door Vione van Leeuwen verdient zij uiteraard het eerste exemplaar. Een notitieblokje andere stijl omdat we dagelijks al zoveel moet en. Van onszelf, van andere, thuis, op het werk en on-line. Hoe mooi zou het zijn als je meer controle hebt over je ge moed stoestand gedurende al die taken. Het RMB Consultancy Mood-block gaat je hierbij helpen. Het wegstrepen van voltooide acties, of bereiken van onze dagelijkse doelen, geeft namelijk in onze hersenen endorfine af en dat brengt je in een goede mood . Kun je ook wat hulp gebruiken om jouw intentie van de dag helder te krijgen? En dan bedoel ik niet je doel om drie of tien acties per dag te voltooien. Een intentie geeft je een extra gids of spiegel om de dag te ervaren als een unieke ervaring met nieuwe mogelijkheden en om kansen te creëren en te benutten. Heb jij de moed om het voortaan anders te doen? Ben je geïnteresseerd hoe dit mood-block jou daarbij gaat helpen, of hoe RMB Consultancy je op andere terreinen kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.
door René Bakker 22 januari 2021
Ruim een half jaar geleden ben ik mijn eigen bedrijf begonnen en terugkijkend was dat een bijzondere tijd. Zeker de periode vlak voor het zetten van die ene handtekening bij de Kamer van Koophandel om RMB Consultancy écht tot leven te brengen. Ik bedoel dit letterlijk en figuurlijk: tot leven brengen. Wat begon met een onbeduidend, onrustig, zoekend gevoel vele jaren geleden, groeide uit tot een voorraadkast-onderwerp, werd weggegooid om weer gerecycled te worden en uiteindelijk vond ik de juiste grond om het zaadje in te laten ontkiemen. En nu leef ik mijn eigen bedrijf en ik leef er ook nog van! Hoe mooi is dat! De naam was snel gevonden, de betekenis van de drie letters bleek na een avond brain-stormen veelomvattend. Van Risotto, Mosselen en Bier, via Reactie, Motivatie en Beweging, naar Resultaatgericht, Mensgericht en Bevlogen en alles wat ertussen zit. Of toch René Marcel Bakker? It is up to you… En dan de pay-off, oftewel waar staat je bedrijf voor, in de vorm van het onderschrift bij het logo. Want RMB Consultancy… tja… een van vele met een afkorting en eindigend op Consultancy …. niet echt uniek. Dat hoeft ook niet, want een Consultantbedrijf is zo uniek als de man of vrouw erachter en dat is meer dan genoeg voor mijn klanten en doelgroep. Constructing Opportunities is te lezen onder mijn bedrijfsnaam. Ik zie kansen, bedenk ze, maak ze, optimaliseer ze en leef ze. Vanuit een gesprek over mijn talenten kwam de zin: Ik ben een gever, een onvoorwaardelijke gever. Familie, vrienden, collega’s, klanten, leveranciers, die dicht bij me staan, zullen dat beamen. Terug naar de vraag. Wat is de waarde van een pay-off? of volstaat je bedrijfsnaam? Voor mij is mijn pay-off het begin van een mooi eigen verhaal over wat en hoe ik het doe. En wat kan ik voor jou betekenen in het realiseren van kansen die er in jouw bedrijf zijn? Dat kan ik zo niet bedenken en ben zeker benieuwd naar jouw verhalen.
Meer posts
Share by: